Preslišana civilna družba in zgodba o glinenčkih…

“Poučna igra uči tako da jo igramo, ne da jo gledamo.”

– Brecht

Lanskega junija, po dveh letih političnega in korporacijskega lobiranja, manipuliranja z informacijami in koruptivnega izčrpavanja, smo prispeli do točke, ko je bila potrditev državnega poroštva za TEŠ6 – najbolj sporno investicijo v samostojni Sloveniji – le še formalnost.

Vzdušje otopelosti in vdanosti v usodo, ki je prevladovalo v javnosti, so okoljevarstvene organizacije in druge akterje civilne družbe odrinili na sam rob družbeno – medijske pozornosti.

Preslišani in aktivno prezrti so imeli, v boju za zaustavitev projekta, pred sabo na videz nemogočo nalogo – ponovno odpreti javno debato o temi, ki je bila po dologtrajni prenasičenosti skoraj popolnoma izpraznjena. Tokrat še z zadnjimi močnimi argumenti – z izsledki raziskave, ki je dokazovala hude posledice bodočega delovanja TEŠ6 za zdravje.

V trenutku, ko otopele javnosti ni bilo mogoče aktivirati za nobeno dejanje aktivnega protesta in smo se dnevov množičnih protestov na Kongresnem trgu lahko   le spominjali iz leta 91, ne pa jih pričakovali še isto jesen, povezanim nasprotnikom TEŠ6 ni preostalo drugega, kot da si svoje aktivne državljane ustvarijo sami.

Tako je kot artikulacija nezadovoljstva civilne družbe in ekoloških gibanj, z vsak dan hujšimi poskusi političnega in družbenega izključevanja, nastalo več tisoč glinenih votivnih figuric – glinenčkov.

Čeprav so bili prvotno narejeni, da bi plastično ponazorili za javnost povsem abstrakten podatek – 1.320  potencialnih smrtnih žrtev onesnaženja, ki ga bo TEŠ6 povzročil tekom 40-letne obratovalne dobe – so postali še vse kaj drugega.

Se nadaljuje…
Ostanite še naprej z nami!