Na ulicah in trgih…

Kdo so glinenčki?
Glinenčki so simbolna ponazoritev 1.320 potencialnih žrtev štiridesetletnega delovanja TEŠ 6. So glasniki klica na pomoč v boju proti na videz nepremagljivem nasprotniku. So povezovalci pobude ‘Še je čas!’ in zavzeto vabijo vse nas k dodatnim premislekom in novim pogovorom. Vzpostavljajo stike z neznanci, hrabrijo tiste, ki so se utrudili nasprotovati toku nesmislov in budijo tiste, ki so zaspali v udobju.

Kje se pojavljajo in zadržujejo?
Povsod okoli nas: na klopeh, ob ograjah, pod okni, v parkih, na ulicah, po dvoriščih, igriščih. Največ se jih zbira v Ljubljani, a zanese na vse konce Slovenije. Opazili (in fotografirali) so jih že v Mariboru, Novem mestu, Murski Soboti, Vipavi, Novi Gorici, Kopru, Kranju…
Nekateri so sodelovali na Ustvarjalnem Ugovoru in Mladih rimah, kjer so jih mladi oblikovalci in umetniki opremili s svojimi barvnimi in besednimi sporočili.

Kaj je njihov namen?
Da nas povežejo; ponujajo se vsem, ki bi želeli svoje ugovore deliti z drugimi. So slikarska platna, zidovi za grafite, fotomodeli in beležnice za stihe. Živijo svoja življenja kot last nas vseh. So darilo in vabilo.

Zakaj so bili pred parlamentom 21. junija?
Da so pozvali člane Odbora za finance in monetarno politiko, ter ostale poslance, k zavrnitvi državnega poroštva za večplastno škodljiv projekt TEŠ6 in jih opozorili na njihovo osebno odgovornost do ljudi, katerih zdravlje in življenja bodo neposredno odvisna od njihove odločitve.

Kaj se je dogajalo pred parlamentom?
V zgodnjih jutranjih urah je 1.320 glienčkov zasedlo ploščad pred Državnim zborom in na vročem soncu pet ur potrpežljivo čakalo na odločitev o zavrnitvi državnega poroštva TEŠ6. Ker je bil seja prekinjena in odločitev preložena na naslednji teden, so se glinenčki dostojanstveno razšli.

Kako nameravajo glinenčki delovati naprej?
Naveličani neodločnosti Odbora za finance in monetarno politiko se vračajo tja, od koder so prišli – na mestne ulice in trge. Na protest ob nadaljevanju zasedanja Odbora jih prav gotovo ne bo.  Bodo pa v prihodnje še okrepili svoje delovanje v javnem prostoru, srečevali in posvetovali se bodo z različnimi posamezniki, prihajali na zanimive dogodke, ter odpirali pomembne teme.
Ostajajo predani aktivisti in se bodo še naprej pogovarjali z mimoidočimi.

Kaj naj storim, ko najdem glinenčka?
Najbolje je, da ga takoj fotografiraš in fotografijo deliš s prijatelji preko socialnih omrežij in spletne strani Še je čas!. Lahko ga odneseš  domov in ga poslikaš, popišeš ali polepiš. 11. julija pa ga prinesi pred Državni zbor, kjer se bodo glinenčki zbrali na protestnem shodu. Če na ta dan ne utegneš, odnesi glinenčka na katerokoli lokacijo, ki se ti zdi zanimiva.

Fotografije glinenčkov si lahko ogledate tukaj, vašo fotografijo pa objavite tukaj.